Yumurta uşaqlarda ən çox rast gəlinən qida allergenlərindən biridir və adətən erkən uşaqlıq dövründə başlayır. Çox uşaqlar böyüdükcə bu allergiyanı aşırlar, lakin hamısı deyil.
ƏKS GÖSTƏRİŞLƏR VAR. MÜTƏXƏSSİSLƏ MƏSLƏHƏTLƏŞMƏK LAZIMDIR
RF-də ən çox satılan antihistamin preparat (pərakəndə satış həcminə görə) "Sistemli istifadə üçün antihistamin preparatlar" qrupunda, yanvar 2015 - may 2022 dövrü üçün IQVIA, Retail audit 01.2015-05.2022 məlumatlarına əsasən.
PubMed beynəlxalq bazasında xloropiraminin klinik istifadəsi ilə bağlı ilk məqalə 1962-ci ilə aiddir. FAGERBERG E, NOVIK A, SAHL R, STAHLE J. [Vazomotor rinitin yeni müalicəsi. Xloropiramin-imipramin ilə ikiqat kor test]. Praxis. 1962 May 31;51:567-71. Alman. PMID: 13891295.
PubMed beynəlxalq bazasında 87 məqalə və yerli eLibrary-də 35 məqalə (PubMed Elmi Elektron Kitabxanası [Elektron resurs], 04 avqust 2022. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=chloropyramine ; Elibrary Elmi Elektron Kitabxanası [Elektron resurs], 04 avqust 2022. URL: https://www.elibrary.ru/query_results.asp).
09.01.2014-cü il tarixli Roshydromet-in 1 nömrəli əmri "Rusiya Antarktida ekspedisiyasının tərkibinə daxil olan şəxslərin pulsuz qida, geyim və dərman vasitələri ilə təmin edilmə normalarının təsdiqi haqqında"
14.04.2011-ci il tarixli RF Hökumətinin 270 nömrəli qərarı (06.03.2015-ci il redaksiyası) "Rusiya Federasiyası Daxili İşlər Nazirliyinin daxili qoşunlarının tibbi təyinatlı məmulatlar, dərman vasitələri və tibbi texnika ilə təmin edilməsi qaydası və normaları haqqında"
12.10.2019-cu il tarixli RF Hökumətinin 2406-r nömrəli sərəncamı (30.03.2022-ci il redaksiyası) Tibbi yardım göstərilməsi üçün zəruri olan həyati vacib və ən vacib dərman vasitələrinin siyahısının, həmçinin tibbi istifadə üçün dərman vasitələrinin siyahılarının və tibbi yardım üçün zəruri olan minimum dərman vasitələri çeşidinin təsdiqi haqqında>
Yumurta allergiyasının simptomları adətən yumurta və ya tərkibində yumurta olan məhsulların qəbulundan bir neçə dəqiqədən bir neçə saata qədər müddətdə meydana çıxır.
Yumurta allergiyası özünü bu şəkildə göstərə bilər:
Dəri iltihabı və ya övrə (yumurta allergiyasının ən geniş yayılmış təzahürüdür)
Mədə-bağırsaq traktı tərəfindən narahatlıq (spazm, ürəkbulanma, qusma)
Ağciyər simptomları (öskürək, fit verən tənəffüs, döş qəfəsində tutulma və ya tam nəfəs ala bilməmə hissi)
Nadir hallarda yumurta allergiyası anafilaksiya şəklində özünü göstərə bilər ki, bu da allergik reaksiyanın həyat üçün təhlükəli formasıdır.
Anafilaksiya simptomları
Anafilaksiya – həyat üçün təhlükəli olan çox ağır allergik reaksiya formasıdır. Bu reaksiya forması təcili tibbi yardıma müraciət edilməsini tələb edir.
Tənəffüs yollarının daralması, o cümlədən qırtlaq ödemi, boğazda yad cisim hissi ki, bu da tənəffüsü əhəmiyyətli dərəcədə çətinləşdirir
Qarında ağrı və spazmlar
Arterial təzyiqin əhəmiyyətli dərəcədə düşməsi ilə müşayiət olunan şok ki, bu da subyektiv olaraq özünü pis hissetmə, başgicəllənmə kimi hiss olunur, huşun itməsi də mümkündür
Yumurta yedikdən sonra yaranan istənilən simptomu mütləq müalicə həkimi ilə müzakirə etmək lazımdır. Allergik reaksiyanın ağırlığı hər dəfə güclənə bilər. Əgər əvvəlki reaksiya yüngül olubsa, növbəti dəfə daha ciddi ola bilər.
Yumurta allergiyası niyə yaranır?
İstənilən allergiyanın yaranma səbəbi – immun sistemin həddindən artıq reaksiyasıdır. Yumurta allergiyası halında immun sistem yumurta zülalını zərərli kimi tanıyır. Bu allergenlə təmas nəticəsində immun sistem hüceyrələri xüsusi zülal-anticisimlər istehsal edir ki, bunlar da allergik reaksiya simptomlarının yaranmasına cavabdeh olan histamin və digər aktiv molekulların ifrazını təhrik edir.
Həm yumurta ağı, həm də yumurta sarısı allergik reaksiya yarada bilən zülallar tərkib edir, lakin ağa qarşı allergiya daha geniş yayılıb. Həmçinin ana südü ilə qidalanan körpələrdə də allergik reaksiyanın inkişafı mümkündür, əgər süd verən ana yumurta yeyirsə.
Yumurta allergiyasının yaranmasını təhrik edən risk faktorları
Müəyyən faktorlar yumurta allergiyasının inkişafına təsir edə bilər:
Atopik dermatitin olması. Bu xəstəliyi olan insanların (xüsusilə uşaqların) istənilən qida allergiyasına, o cümlədən yumurta allergiyasına daha çox meylli olduğu müəyyən edilib.
Allergiyalı qohumların olması. Bir və ya hər iki valideyni allergik xəstəliklərdən (astma, qida allergiyası, pollinoz, övrə, atopik dermatit) əziyyət çəkən insanlarda allergiya inkişafı riski daha yüksəkdir.
Uşaq yaşı. Yumurta allergiyası ən çox uşaq yaşlarında özünü göstərir. Böyüdükcə və mədə-bağırsaq traktı yetkinləşdikcə yumurta allergiyası daha az rast gəlinir.
Yumurtaya allergik reaksiyanı necə minimuma endirmək olar?
Yumurta allergiyasının inkişafının və ya simptomların ağırlaşmasının qarşısını almağın bir neçə yolu var, əgər onlar artıq inkişaf edibsə:
Məhsulların etiketlərini diqqətlə oxumaq. Bəzi insanlarda hətta minimal miqdarda yumurta zülalına belə reaksiya inkişaf edə bilər.
Evdən kənarda hazırlanmış qidanı ehtiyatla qəbul etmək. Həmişə ofisiantı və ya aşpazı yumurtaya allergik reaksiyanın olması barədə xəbərdar etmək lazımdır.
Allergen göstərilən bilərzik taxmaq. Bəzi hallarda reaksiya yaradan məhsul göstərilən bilərzik və ya boyunbağı taxmaq məqsədəuyğundur. Bu xüsusilə ağır allergik reaksiya halında aktualdır, nə zaman ki, insanın onunla nə baş verdiyini izah etmək imkanı olmur.
Tərkibində yumurta olan məhsulları rasiondan çıxarmaq. Məsələn, ana südü ilə qidalanma zamanı, əgər körpədə yumurta allergiyasına şübhə varsa, süd verən ana yumurta və tərkibində yumurta olan məhsulları rasiondan çıxarmalıdır.
"Tərkibində yumurta yoxdur" kimi markalanmış məhsullara belə diqqət yetirmək lazımdır, çünki onlar yumurta zülalının izlərini ehtiva edə bilər.
Hansı məhsulların tərkibində yumurta var
Tərkibində yumurta olan məhsullara aiddir:
pastila, zefir, beze, puddinqlər, çörək-bulka məmulatları, pirojnalarda və tortlarda krem
mayonez, salat sousları
marsipan
şirin üz
ət yarımfabrikatları (ət rulet, kotlet, frikadelkalar)
makaron məmulatlarının əksəriyyəti
Həmçinin tərkibdə aşağıdakı inqrediyentlərə diqqət yetirmək lazımdır:
albumin
qlobulin
lesitin
livetin
lizosim
vitellin
Məhsulların tərkibində "ova" və ya "ovo" ilə başlayan istənilən sözə diqqət yetirin, məsələn – ovalbumin və ya ovoqlobulin!
Hansı peyvəndlərin tərkibində yumurta zülalının izləri ola bilər
Bəzi infeksion xəstəliklərdən qorumaq üçün nəzərdə tutulmuş peyvəndlərin tərkibində yumurta allergen komponentləri ola bilər, onların vurulması yumurtaya allergiyası olan xəstələr üçün risk daşıyır:
Qızılca, məxmərək və parotitə qarşı kombinə edilmiş peyvənd (MMR) — bu peyvəndin istehsalında yumurtadan istifadə edilməsinə baxmayaraq, əsasən yumurtaya allergiyası olan uşaqlar üçün təhlükəsiz hesab olunur.
Qripə qarşı peyvənd bəzən az miqdarda yumurta zülalı tərkib edir. Bu zaman tərkibində yumurta zülalı olmayan peyvəndlər yalnız 18 yaşdan yuxarı şəxslər üçün icazə verilir. Lakin əksər peyvəndlər, hətta tərkibində yumurta zülalı olanlar belə, müvafiq allergik reaksiyası olan böyüklərə və uşaqlara təhlükəsiz vurula bilər. Bu zaman həmişə yadda saxlamaq lazımdır ki, peyvənd edən həkim bu allergiyanın olması barədə məlumatlandırılmalıdır!
Sarı qızdırmaya qarşı peyvənd, hansı ki, müəyyən regionlara səyahətdən əvvəl hamıya vurulur, yumurtaya allergiyası olan bəzi insanlarda allergik reaksiyanın inkişafını təhrik edə bilər. Ümumiyyətlə, bu peyvənd yumurtaya allergiyası olan insanlara tövsiyə edilmir, lakin bəzən ciddi tibbi nəzarət altında və ilkin testləşmədən sonra aparılır.
Yumurtaya reaksiya varsa, həkimə nə zaman müraciət etmək lazımdır?
Həkim-allerqoloqa yumurta və ya tərkibində yumurta olan məhsulların qəbulundan dərhal sonra yaranan qida allergiyası simptomları olduğu istənilən halda müraciət etmək lazımdır. İmkan daxilində həkimə reaksiyanın kəskin dövründə müraciət etmək daha yaxşıdır, bu diaqnozun qoyulmasını əhəmiyyətli dərəcədə asanlaşdıracaq.
Yumurta allergiyasının diaqnostikası
Yumurta allergiyası diaqnozunun təsdiqi məqsədilə həkim qəbulda müxtəlif yanaşmalardan istifadə edə bilər, o cümlədən oxşar simptomlarla təzahür edən digər xəstəliklərin istisna edilməsi. Kifayət qədər böyük faiz hallarda yumurta allergiyası kimi görünən, əslində qida intoleransiyasıdır ki, bu da allergiyadan daha yüngül keçir və immun sistemin iştirakı olmadan baş verir. Bunun üçün həkim diqqətli müayinə və sorğu aparır. Lazım gəldikdə aşağıdakıları əhatə edən əlavə müayinə aparılır:
Yumurtaya qarşı allergenspesifik anticisimlərin səviyyəsinin tədqiqi
Qida provokasiya testi, hansının gedişində insana az miqdarda yumurta verilir. Bundan sonra reaksiya baş verməzsə, daha çox miqdarda yumurta verilir və yenidən reaksiya izlənilir. Bu test zamanı ciddi reaksiya baş verə biləcəyi üçün test yalnız tibb müəssisəsində, həkimin nəzarəti altında aparıla bilər.
Qida gündəliyinin aparılması və ya eliminasiya (istisna) pəhrizi. Həkim qəbul edilən bütün məhsulları və onlara qarşı reaksiyaları qeyd etməyi və ya effekti qiymətləndirmək üçün yumurta və tərkibində yumurta olan məhsulları tamamilə rasiondan çıxarmağı tövsiyə edə bilər.
Yumurta allergiyasının müalicəsi
Yumurta allergiyasının ən təsirli müalicə üsulu – tərkibində yumurta olan bütün məhsulların rasiondan çıxarılmasıdır. Bu zaman bəzi insanlar yaxşı termiki emal edilmiş yumurta tərkibli çoxkomponentli məhsulları, məsələn, çörək-bulka məmulatlarını normal qəbul edə bilirlər.
Yumurta allergiyasının intensiv qaşınma, göz və burun selikli qişalarında diskomfort kimi qəfləti simptomlarının yüngülləşdirilməsi üçün, hansılar ki, tez-tez bol ifrazatla müşayiət olunur, antiallergik preparat, məsələn Suprastin® qəbul etmək lazımdır.
Həblər yemək zamanı daxilə qəbul edilir, çeynəmədən kifayət qədər su ilə içilir.
Müalicə kursunun müddəti simptomlardan, xəstəliyin müddəti və gedişatından asılıdır.
Ətraflı məlumat üçün tam istifadə təlimatına baxın.
Preparatın bir həbi 25 mq təlimata uyğun olaraq qəbul edilir: 3-6 yaş arası uşaqlara – gündə 2 dəfə ½ həb, 6-14 yaş arası uşaqlara – gündə 2-3 dəfə ½ həb, 14 yaşdan yuxarı xəstələrə və böyüklərə – gündə 3-4 dəfə 1 həb (gündə 75-100 mq).